Galaksit räjähtävät 4K-tarkkuudella – Marvelin Avengers: Infinity War

Päätin, että jos jonkun 4K Blu-rayn hankin, se on sitten Avengers: Infinity War. Mutta tässäkin tarinassa matka alkoi tuntua olevan tärkeämpi kuin päämäärä. Oliko se sitten sen arvoista? 

Itse leffa tuskin kaipaa sen kummempia esittelyjä, kyseessähän on supersankarileffojen suurin eepos missä iso osa Marvelin suosikeista käy epätoivoiseen taistoon maailmankaikkeuden kohtalosta.

Toki vaikka supersankarileffat eivät kiinnostaisi niin kovasti, on Infinity War melkoinen efektivyörytys silmäkarkin ystäville. Mutta jos olet jättänyt katsomatta ne noin 15 muuta leffaa, et tajua koko touhusta käytännössä yhtään mitään, mutta voit tuijottaa suu ammollaan komeita tehosteita.

Rahalla ei saa

4K Blu-ray -soitin on helppo hankkia ja myös Xbox One S ja Xbox One X -pelikonsolit toistavat 4K-levyjä. Itselläni on noista jälkimmäinen, toki pelikäyttöön hankittu, mutta Telian lupaus pätkimättömästä suoratoistosta ei useimmiten pidä kutiaan ja asiakaspalvelukin sanoo vain että voi voi, vaihda liittymää.

Levyjen suhteen todellisuus on kuitenkin kurja. Koko Turussa ei taida olla yhtä ainokaistakaan 4K-levyä suoraan hyllyssä myytävänä. Keskustasta paras valikoima tavallisia Blu-ray-levyjä löytyy kirjastosta. Eli vaikka millaista rahatukkoa heiluttaisi, ei lauantai-iltana saa enää katsottavaa ainakaan 4K-tarkkudella jos netti pätkii.

Alustavasti Gigantilla oli ennakkotilattavana Infinity Warin 4K-versio, vieläpä lähes siedettävään 25 euron hintaa. Levyt kuitenkin loppuivat ennen kuin ne varsinaisesti tulivat edes myyntiin ja Gigantti veti tuotteen pois verkkosivuiltaan.

Sen jälkeen 4K-versiota löytyi enää Discshopista ja Cdon.comista, mutta vain import-versiona, eli ilman suomenkielisiä tekstejä. Mieluusti katsoisin kuitenkin leffat suomenkielisillä teksteillä – varsinkin jos levy maksaa 30 euroa plus postimaksut.

Saksa on paska maa

No hevosella kuitenkin pääsee, olin sopivasti menossa Saksaan. Tarkistin, että Saturnin (vähän kuin Gigantti) valikoimissa olisi Infinity Waria, vieläpä suomiteksteillä! No sellaista sitten varaukseen.

Saturnin varaussysteemi ei kuitenkaan ollut ihan yhtä nopea kuin esimerkiksi Gigantissa. Tietyt jutut kuten internet ja korttimaksu ovat vähän hankalia saksalaisille.

Oikeasti Saksa ei ole paska maa, kaupasta saa hyvän pullon valkoviiniä kolmella eurolla ja makkarat ovat erinomaisia. Saksassa syön jopa hapankaalia.

Onnettomuus onnessa

Varaussysteemin ollessa jäätävän hidas menin itse liikkeeseen mistä levyä löytyikin suoraan hyllystä. Varaus olikin oikeastaan vain varotoimenpide koska Suomessa saatavuus oli niin onneton.

Nappasin levyn käteeni, en koskaan ennen ollut nähnyt saatikka pidellyt kädessä 4K-elokuvaa. Nyt se oli siinä, käteni ulottuvilla. Hinta oli suolaisempi kuin olutravintolan pretzelit, 32 euroa, mutta ajattelin, että sitäpä makeammalta se maistuisi kun vihdoin saisin työntää tuon siunatun levyn Xbox One X:n mustaan aukkoon.

Onneksi tajusin kuitenkin olla varuillani ja aloin tihrustamaan levykotelon merkintöjä jotka olivat enimmäkseen saksaksi. Nopeasti kävi ilmi, että ne luvatut suomitekstit löytyisivätkin vain tavallisesta Blu-ray-versiosta jollainen oli laitettu mukaan koteloon.

No viis niistä teksteistä ajattelin, olin jo niin lähellä. Sitäpaitsi Xbox One X:n kanssa tektsit ovat sellaisen keskikokoisen kollikissan kokoiset. Käyttöjärjestelmässä on kyllä säätö teksteille, mutta Microsoftin oma Blu-ray-soitin ei tottele sitä. Hyvä Microsoft! Soittosofta on muutenkin aika buginen.

Jos joku tietää miten tekstit saa pienennettyä niin kertokaa! Kärsin.

Tarkkana saa olla

Katselin hintalappua ja pyörittelin levyä käsissäni. Mietin, että pakko tässä on vielä olla jotain mätää. Aivan varmasti on. Ja niinhän siinä olikin.

4K-levyllä oli kaksi ääniraitaa. Toinen saksankielinen ja toinen englanniksi. Eihän se ole ongelma? Eihän? Vai onko?

Englanninkielinen ääniraita oli nykyään trendikästä Atmos-ääntä. Atmos on minusta tosi siisti juttu. Tosin 26 neliön yksiöön ei oikein viritellä sellaisia kaiutinmääriä asumisen kärsimättä ja kotiteatterivahvistimet ovat käytännössä poikkeuksetta jäätävän kokoisia mammutteja. Tästä syystä minulla on vain 2.0-järjestelmä, eli tuttavallisesti perinteinen stereo.

Xbox One X ymmärtää kyllä jotain Atmos-äänen päälle, mutta käsittääkseni se ei pura sitä vaan laittaa bitstreamina eteenpäin. Korjatkaa jos olen väärässä.

Telkkaristani en enää edes ala arvailemaan, että mitä mieltä se on Atmoksesta. Olennaista olisi kuitenkin, että se osaisi downmiksata äänen kahdelle kanavalle.

Tässä kohtaa päätin ottaa aikalisän, laittaa levyn takaisin hyllyyn ja painua hotellille. Huoneeni ei ollut vielä valmis, joten menin lievittämään esimmäisen maailman tuskaani oluella.

Pakkohan se oli saada

Tässä kohtaa olin jo kehittänyt jonkinlaisen pakkomielteen asialle. 4K:ta oli saatava. Ja hdr:ää tietysti myös. Oikeastaan pitäisikin varmaan puhua UHD-versiosta eikä 4K-versiosta. UHD-termi pitää sisällään sekä resoluution, että väriavaruuden (ja jotain muitakin juttuja). 4K-levyt ovat siis oikeasti UHD-levyjä. Striimeissä voi olla 4K ilman HDR:ää ja HDR ilman 4K:ta.

Cdonista import-versiot olivat jo loppuneet, joten vaihtoehtoja ei enää jäänyt. Olisin kyllä varmaan muutenkin tilannut Discshopista. Kolme kymppiä levystä ja postit päälle. Ei suomitekstejä.

infinity warren levy
Siinä se vihdoin on.

Jotenkin kyllä ihmetyttää, että miten levyä ei muka saatu myyntiin sen enempää. Kyseessä on sangen suosittu elokuva ja tällä pätkällä vaikka myisi niitä 4K-toistimia yhteen paketoituna. Mutta ilmeisesti ostajaryhmä on niin marginaalinen, että mitä väliä.

Tai sitten joku on tehnyt virheen. Haluan uskoa tähän.

Disney kiusaa striimaajaa

Olisin tietty voinut striimata leffan jo aikaisemmin, se ilmestyi ainakin iTunesiin ennen levyversion julkaisua. Mutta Disneyllä on kuulemma sellainen vittuilupolitiikka, että 4K-versioita ei heru striimattavaksi.

Kai petaavat tietä omaa palveluaan varten, mutta tällä hetkellä sellaista ei ollut saatavilla.

Jaa niin se itse elokuva

Lienee jo käynyt selväksi, että ei se elokuva voi lunastaa enää näitä odotuksia ja poistaa patoutuneita traumoja. En myöskään saanut järjestettyä leffalle sellaista prime-time -hetkeä kuin olisin halunnut.

Mutta olihan se hienoa! Ei ehkä maailmankaikkeuden kovinta hdr-tykistystä, mutta tehosteet olivat upeita. Niiden laatu ei päässyt häiritsemään missään kohtaa.

Striimailijalle on tuttua, että leffan terävyys saattaa vaihdella. Kaikki ei kuitenkaan johdu notkahtelevasta netistä, vaan samaa ilmiötä oli tässäkin. Kuvattua kuvaa lienee kropattu armottomasti leikkauksen yhteydessä? Muutamassa kohtaa tietokonetehosteet olivat terävämpiä kuin ihmisten kasvot.

Toki katseluympäristöni on tässä suhteessa armoton, katseluetäisyys alle 1,5 metriä ja telkkarilla kokoa kuitenkin 49 tuumaa. Eniten kuvassa närästivät kuitenkin sururaidat. Ilmeisesti leffasta olisi ollut kapeammalla kuvasuhteella olevaa Imax-kuvaa, mutta sellaista ei nähty tällä levyllä.

Sururaidat haaskaavat ison osan käyttökelpoista kuva-alaa kalliista televisiosta ja ainakin omassa setissäni ne vievät kuvasta parhaat tehot. On hämmentävää, että esimerkiksi Netflixin omissa tuotannoissa kiusataan ihmisiä liian matalalla kuvalla. Vai liekö mobiilipuolen juttuja?

Joissakin Blu-ray -julkaisuissa minua häiritsee ikävä, terävä kohina. Tässä ei ollut sitä ongelmaa, kohinaa oli vähän ja se oli laadultaan silmälle armollista. Joissakin julkaisuissa kohina näyttää siltä, että se olisi terävöityksen kanssa nostettu pintaan. Toki jos miettii, että 10-15 vuotta sitten 40″ oli iso televisio ja katseluetäisyydet pitkiä, silloin asia ei varmasti haitannut. Käsittelytekniikkakin on kehittynyt.

Olisihan tämän voinut striimatakin jos olisi ollut 4K-versio. Yleisesti ottaen olen ollut tyytyväinen iTunesin kuvanlaatuun. Ja ehkä ei se 4K:kaan niin tärkeä ole vaikka siitä touhuankin, HDR on ehkä jopa tärkeämpi.

Ja se juoni

Elokuvassa on muista höpötyksistäni huolimatta ihan kelpo juoni. Kuten aikaisemmin mainitsinkin, se ei oikein aukea, jos ei ole nähnyt aikaisempia Marvel-leffoja. Infinity War tavallaan päättää ykkösvaiheen joka käytännössä tarkoittanee sitä, että ne joiden näyttelijöiltä loppuvat sopimukset, kuolevat.

Toki supersankareilla on tapana herätä henkiin jopa useasti, mutta ihmisnäyttelijöiden ollessa kyseessä on kuolema hyvä tapa hoitaa asia pois päiväjärjestyksestä. Voidaanhan hahmo sitten aina rebootata, siirtyy se sankarin viitta sarjakuvissakin.

Alkuperäisen tarinan 90-luvulla lukeneena täytyy kyllä sanoa, että siitä oli lainattu enimmäkseen ajatus. Ja tietysti pääpahis Thanos iloisine perheineen. Mutta eivätpä ne muut leffatkaan ole orjallisesti noudattaneet alkuperäisteoksiaan.

Armotonta menoa

Toinen alkuperäistä teosta kunnioittava seikka taitaa olla se, että mennään kaasu pohjassa, aitaa ja miestä kaatuu. Kerrankin 2,5 tuntinen leffa ei tuntunut pitkältä, päinvastoin se oli ängetty niin täyteen eri hahmoja, että ylimääräiselle kuhnimiselle ei ollut yksinkertaisesti aikaa.

Yllättävintä oli kuitenkin loppu. Tottahan toki Infinity War päättyy siihen, että vähintään puoli tuntia mätkitään eeppisesti turpaan? En kuitenkaan spoilaa loppua, jos vaikka joku ei ole leffaa vielä nähnyt. Kannattaa katsoa itse.

Itse aion katsoa leffan vielä uudestaan ainakin kerran. Teen sellaista harvoin, mutta harvoinpa maksan leffasta yli 30 euroa. Infinity War vaatii muutenkin vielä vähän sulattelua. Ja näyttää ja kuulostaa pirun hyvältä, eli kestää kyllä uusintakatselua senkin puolesta.


Infinity War oli ensimmäinen ja toistaiseksi myös viimeinen 4K-levy minkä aion hankkia. Levyjen hankkiminen on kallista ja työlästä. Xbox One X:n näyttämät ylisuuret tekstitykset eivät myöskään houkuttele.

Kunhan netti ei kyykkää, saan itselleni riittävän kuvanlaadun iTunesista ja Netflixistä. Tosin se vaihtelee aika paljon alkuperäismateriaalin mukaan, hyvä näyttää hyvältä ja paska näyttää paskalta vaikka millaiselle levylle paketoituna.

Xbox One X:ää en tosiaan suosittele levyjen toistamiseen tekstitysongelman vuoksi. Toki pelikoneena se on sangen mainio, joten kyllä sillä satunnaisesti jonkun levyn aina pyöräyttää. Muuta toistinta en edes harkitse ennen kuin 4K-levyjen saatavuus paranee.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: