Valerian ja Laureline – legendaarista scifisarjakuvaa

Jos minä jostain asiasta pidän maailmassa, niin ranskalaisesta scifistä. Tänä kesänä oman elokuvansa saava Valerian ja Laureline on kovan luokan science fictionia, joka on toiminut innoittajana monille muille. Esimerkiksi Fifth Elementiä oli mukana tekemässä Valerianin piirtäjä, Jean-Claude Mézières (sekä toinen ranskalainen, Moebius).

60-luvulla alkunsa saanut Valerian ja Laureline on aina ollut yksi ehdottomasti suurimpia sarjakuvasuosikkejani. Huikea visuaalisuus, mielikuvitukselliset hahmot ja maisemat yhdistyvät rakastettaviin päähenkilöihin ja ikimuistoisiin seikkailuihin. Olipas imelästi kehuttu.

Sopii aikuisenkiin makuun

Ja nyt myöhemmin – aikuisiällä – tarinat saavat uusia ulottuvuuksia, kaikki kerrokset eivät avautuneet aikoinaan pikkukylän teinipojalle. Tarinoissa on otettu vahvasti kantaa maailman menoon ja osaa albumeista voisi sanoa jopa ihan poliittisiksi.

Valerianin maailma ei ole täysin mustavalkoinen, mutta usein hyvikset ovat kuitenkin selkeästi hyviksiä ja pahikset pahiksia. Tilanteet ja ihmisiä ajavat ideologiat eivät kuitenkaan ole aina yhtä selkeitä.

Luc Besson on sanonut olleensa nuorena ihastunut Laurelineen. Ja kyllä pikku-Laureline jätti jälkensä myös minun esiteini-ikäiseen mieleeni. Pääparivaljakon lisäksi ehkä pidetyimpiä hahmoja ovat avaruuden tietotoimistona toimivat veikeät shingutsit. Shingutsit pyrkivät yleensä saavuttamaan etua itselleen, mutta Laureline onnistuu kiertämään heidätkin pikkusormensa ympärille.

Upea piirrosjälki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aukeamat ovat täynnä yksityiskohtia.

Valerianin ja Laurelinen mielikuvituksellinen maailma on toiminut esikuvana monille muille scifiseikkailuille. Piirrosjälki on myöskin komeaa, yksityiskohdissa ei säästellä ja maisemat, alukset ja koneet on toteutettu viimeisen päälle. Mustaa käytetään taidokkaasti tuomaan dynamiikkaa kuvituksiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Varjojen lähettilään kannessa on komea perspektiivi.

Valerianin ja Laurelinen seikkailut pitävät sisällään parisen kymmentä albumia, eli tarina ei lopu ihan heti kesken. Albuminen pariin palaa myös aina mielellään, vaikkapa vain tutkiakseen upeita sivuja tai ihastelemaan Laurelinea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lukemista riittää hetkeksi.

Mikäli scifi on lähellä sydäntä eikä ole vielä tutustunut Valerianiin ja Laurelineen, kannattaa kipaista kirjastoon tai sarjisliikkeeseen. Osassa albumeista saatavuus tuntuu vain olevan huono, mutta ehkäpä kesällä teattereihin (toivottavasti myös Suomessa) saapuva Valerian and the City of a Thousand Planets saa kustantajan tekemään uusia painoksia.

Elokuvan trailerit vaikuttavat upeilta, toki Valerian voisi ehkä olla hieman vanhemman oloinen ja Laureline ei ole yhtä supersuloinen kuin sarjakuvassa. Luc Besson tuntuu kuitenkin ottavan asian vakavasti, eikä ihme, sillä elokuvan mokaamista hän tuskin saa ikinä anteeksi ranskalaisilta sarjakuvafaneilta.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: