Matkalla Andromedaan – Uusi Mass Effect

Mass Effect trilogiaa pidetään yhtenä kovimmista scifiseikkailuista, joskaan saagan päätös ei saanut osakseen pelkkää suitsutusta. Joka tapauksessa uudet seikkailut aloittavalla Andromedalla on suuret saappaat täytettävänä. Vaan ovatko liian suuret?

Itsekin olin melkolailla varpaillani Mass Effect Andromedan suhteen, mutta kun trailereita alkoi tulla enemmän, pelko hälveni. Pari viikkoa ennen julkaisua alkoi kuitenkin tihkua ikäviä uutisia, Biowaren tekemä kone tuntui yskivän pahasti.

Keskeneräisyyden tuntua

Sitä ei käy kieltäminen, että peli ei aina ole teknisesti mitään huippua. Pelaamista estäviä ongelmia ei ole kuitenkaan tullut vastaan. Mikäli asia kiinnostaa enemmän, netti on pullollaan videoita, itseäni tekniset ongelmat eivät ole alun jälkeen häirinneet.

Kasvoanimaatioihin tottuu, mutta kehnosti suunniteltu valaistus häiritsee usein enemmän. Isoimpana ongelmana pidän kuitenkin kökköä tavaranhallintaa ja kraftausta. Myös aurinkokunnissa siirtyminen ärsyttää,  kömpelöä siirtymäanimaatiota saa tuijottaa tuon tuostakin.

Seikkailemaan tänne on tultu

Kun lopettaa grafiikoiden ja tekniikan märehtimisen, huomaa, että ihan kuin olisi taas kotona. Vaikka maisema on vaihtunut ja henkilöt ovat uusia, tuntuu peli edelleenkin Mass Effectiltä.

Kun matkataan uuteen galaksiin, on syytä odottaa suuren avaruusseikkailun tuntua. Ja sitä on onneksi tarjolla. Vaikka ympäristöt eivät aina tunnukaan täysin vierailta, alkaa kovan luokan scififanilla kyllä helposti pyöriä sukat jalassa.

Tarinan alussa kun ollaan, ei voi yhtään tietää minne tie vie. Toki kliseiltä ei vältytä ja muutamassa paikassa mieleen hiipi vahvasti Halo 4, mutta kyllä fantasiagenren puolellakin saadaan aikaan muistettavia tarinoita, vaikka kliseet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Märkäkorvajengi

Shepard oli badass ja hänen tiiminsä oli täynnä toinen toistaan kovempia badasseja. Toista on Andromedassa. Monet henkilöt tuntuvat kokemattomilta ja epävarmoilta.

Kaikkia ei voi miellyttää ja pelihahmot tuntuvat vetävän entistä herkemmin herneen nenään pelaajan tai muiden hahmojen toimista. Draamaa ja riitojen selvittelyä on siis luvassa.

Hahmoihin ja henkilökemioihin on onneksi panostettu, jokaisella on oma tarinansa kerrottavana ja ääninäyttely on huomattavasti parempaa kuin naamojen animointi. Mass Effectin yksi suurimpia vahvuuksia onkin aina ollut keskustelu. Ja sitä riittää.

Mennään yhdessä leipomaan

Mutta mitä olisi Mass Effect ilman romansseja? Sukupuolten ja rotujen väliset rajat saavat kyytiä, kun peitto heiluu Tempest-aluksella. Tosin kaikki hahmot eivät lähde ihan jokaisen matkaan, vaan pelaaja joutuu tyytymään flirttailuun.

Romanssipuuhia ja keskustelua yleensäkin on helpotettu näyttämällä vaihtoehtojen kohdalla selkeät symbolit merkkaamaan, että mihin suuntaan valinta keskustelua vie.

Asari Peebee tuntuu olevan pelaajien suosiossa, mutta omaksi suosikiksini on nousemassa Cora Harper, joka muistuttaa etäisesti Ashley Williamsia, oi ihana Ashley <3.

Avoin, mutta ei avoin maailma

Andromeda ei varsinaisesti ole avoimen maailman peli, mutta planeettoja pystyy nyt tutkimaan melko vapaasti. Peliin on kuitenkin saatu mukaan avointen maailmojen ikävämpi ominaisuus.

Kun tekemistä on tarjolla paljon, menee huomio helposti turhanpäiväiseen koluamiseen ja draaman kaari hiipuu. Sivutehtävät eivät toistaiseksi ole olleet ihan niin huonoja kuin on sanottu, mutta mukaan mahtuu kyllä aika paljon peruskauraa.

Juonta voi onneksi edistää suhteellisen reipasta tahtia ja koluamista voi jatkaa pääjuonen loputtua. Mikäli aikaa ja kiinnostusta riittää, tarjoaa Andromeda myös runsaasti luettavaa kaikista maailman asioista pelin sisäisessä Codexissa.

Parempi kuin väitetään

Andromeda ei missään nimessä ole täydellinen, mutta pelistä nauttiminen onnistuu kyllä ellei ole tapana takertua jokaiseen tekniseen yksityiskohtaan.

Pelin hienous ei välttämättä avaudu ihan ensi metreillä vaan sille pitää antaa aikaa. Etsiä, tutkia ja erityisesti keskustella. Vasemmalla kädellä ja puolilla valoilla ei peliä kannata aloittaa.

Jos Andromedalle antaa mahdollisuuden, edessä on suuri seikkailu uusien hahmojen kanssa. Ote on monesti paljon kepeämpi kuin vanhassa trilogiassa. Joskus tuntuu, että Andromeda on kuin Star Trekin ja 70’s Shown ristisiitos.

IMG_2276
Polunlöytäjää ei aina naurata.

Nyt ei kuitenkaan olla kokeneen avaruussoturin, vaan märkäkorvaisen pojanklopin (tai tytön) saappaissa ja asiasta kannattaa ottaa ilo irti. Ei kai se avaruuden uudisraivaajien pelastamisen tarvitse olla haudanvakavaa puuhaa?

Peli sopii myös hyvin heille jota eivät ole aikaisempia osia pelanneet, vanhoihin tapahtumiin kyllä viitataan, mutta historiaa ei tarvitse tuntea. Mikäli asiat kiinnostavat, Codex auttaa siinäkin.

Semi-iso peukku

Ongelmistaan huolimatta Andromeda on tuttua Mass Effectiä ja ehdottomasti pelaamisen arvoinen. Tänään on myöskin ilmestynyt ensimmäinen isompi korjauspäivitys, mutta en ole ehtinyt sitä vielä kokeilla. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa ehkä vielä odotella seuraavaa päivitystä.

Pelaan peliä PS4 Pro:lla, peli voisi rullata liukkaamminkin, mutta pysyy kyllä koko ajan pelattavana. Ainoa bugi mitä on toistaiseksi tullut vastaan, että joissakin paikoissa sama dialogin pätkä tulee joka kerta, vaikka alue olisikin jo tuttu.

 

Mainokset

One thought on “Matkalla Andromedaan – Uusi Mass Effect

Add yours

  1. Itse olen testannut Andromedaa EA Accesin trialin kautta, ja viostaan huolimatta peli menee todennäköisesti hankintaan. Pitää vaan odotella sopivaa tarjousta. Siihen mennessä pahimmat ongelmatkin lienee korjattu.

    Itseä eivät rujot kasvoanimaatiot haitaneet ensimmäisten tuntien jälkeen, niitähän oli jo aikasemmissakin osissa. Suurin onglema on mieluisan Ryderin tuunaaminen. Sopivan näiköistä ei tunnu saavan oikeen millään ja kaikki parrat näyttävät hassuilta.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: