Muñoz & Sampayo: Billie Holiday

Olin jälleen kerran kaivelemassa Turun Ekotorilla, kun kirjaosastolla käsiini osui jotain hyvin tutun oloista vuosien takaa. Alack Sinner -dekkasarjakuvistaan tutun Muñoz & Sampayo -parivaljakon Billie Holiday.

Jos nimi Billie Holiday ei soita kelloja, hän oli yksi kaikkien aikojen parhaista jazz-solisteista joka kuoli 50-luvun lopulla. Hänet tunnetaan esimerkiksi kappaleestaan Gloomy Sunday, joka on englanninkielinen tulkinta ”unkarilaisesta itsemurhalaulusta”.

Billie Holidayn elämä, eikä varsinkaan kuolema, ollut yhtä tuhkimotarinaa tai ruusuilla tanssia. Muñoz ja Sampayo kertovat näkemyksensä Holidayn elämästä omalla rujolla tavallaan. Ja mitä tekemistä Sinnerillä onkaan Holidayn kanssa?

Shot with DXO ONE Camera

José Antonio Muñozin piirtojälki on mustavalkoista, synkkää ja tottumatta myös ehkä hieman vaikea hahmottaa. Silmä tottuu siihen kuitenkin nopeasti ja kuvallinen kerronta soljuu rytmikkäästi eteenpäin.

Hennoimpia yksityiskohtia kuvituksesta on turha etsiä, musta ja valkoinen kilvoittelevat tilasta vahvoina. Rujo tyyli ei välttämättä toimi kaikille nykyaikana, mutta itseeni se uppoaa.

Tarinaan on kirjoitettu mukaan lehtimies, joka joutuu kiireessä vääntämään juttua Billie Holidaystä hänen kuolemansa 30-vuotisvuosipäivän kunniaksi. Holidayn tarina alkaa pikkuhiljaa avautua – sekä lehtimiehelle, että lukijalle.

Koska on kyse sarjakuvasta, en tiedä mikä on totta ja valhetta, mutta liekö sillä väliä? Holidayn legendaa kerrotaan kaunistelematta, mutta kunnioittaen ja mukana tosiaan vilahtaa myös eräs fiktiivinen hahmo parivaljakon muista sarjakuvista.

Vaikka rakastankin fantasiatarinoita ja kaukaisia galakseja, on todellisuutta mukailevilla teoksilla paikkansa sydämessäni. Erityisesti taiteilijoiden elämäntarinat ovat usein kiehtovia ja ne tempaavat mukaansa menneisiin aikakausiin.

Billie Holidaylle iso peukku, sekä sarjakuvana, että myös levylautasella.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: